Hoppa till innehåll

Vasastafetten 2014

Åtta av de tio deltagarna från RIS vid målet i årets Vasastafett.
vasastafett14

RIS SPRANG EXAKT RÄTT I VASASTAFETTEN

Rörbäcksnäs IS hade precis som så många gånger förut ett lag med i Vasastafetten mellan Sälen och Mora. Men aldrig tidigare har deltagarna på minuten prickat exakt rätt tid i mål. Alla sprang precis så fort som de trodde innan loppet. Flera veteraner och någon nybörjare fanns med i årets lag från Rörbäcksnäs som ställde upp i rekordupplagan av Vasastafetten lördagen den 23 augusti.

Det blev en blöt dag för både deltagare och publik, men tio-tolv grader och hög luftfuktighet är perfekt löparväder i alla fall. Laget brukar träffas dagen innan för att organisera skjutsar och inte minst för att gissa hur lång tid varje deltagare väntas ta på sig på varje sträcka. Det är ett fint sätt att få en aning om ungefär när växlingarna ska ske men också en liten gissningslek för att möjligen ana när laget kommer till mål.

Det är veteranen Kjell Hansson som har sista ordet när det gäller uppskattningen av varje persons löpform, väder och andra förhållanden som kan påverka tiden. Efter mötet på fredagskvällen fanns en sammanställning av exakt hur lång tid de tio delsträckorna troligen skulle avverkas på i år och det stod då klart att RIS nog skulle komma i mål på tiden 7 timmar och 52 minuter. Alla tänkta sträcktider noterades och sen var det bara så att säga att kuta.

Och det gjorde gänget!

Efter just 7 timmar 52 minuter och 42 sekunder sprang så slutsträckans Kristina Grönland över mållinjen. Och succen var ett faktum. Nog har det gissats bra tidigare år också men aldrig har sluttiden prickats exakt. Bara det är ju imponerande – även för den som inte direkt imponeras av själva tiden. Men laget kom förra året i mål på 8 timmar och 44 sekunder så farten var både mer exakt och högre i år. RIS placerade sig därmed år 2014 i Vasastafetten på 121:a plats i mixedklassen – på 206:e plats av alla 486 lag som gick i mål – och det får väl ändå vara godkänt av gänget som väl inte direkt består av några elitidrottare.

Deltagare var i ordning från start till mål: Patrik Dahlström, Peter Björklund, Lena Flyborn, Therese Larsson, Kristin Jauch, Patrik Qvicker, Kjell Hansson, Hans Halt, Knut-Ivar Grönland och Kristina Grönland.

Kjell har inte missat många Vasastafetter och de andra har också deltagit flera gånger men Kristin Jauch (från Sörsjön) var debutant. Som välkomstpresent fick hon med kort varsel springa den allra längsta sträckan i loppet.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.