Hoppa till innehåll

Vandra

Medskogshögen

En tur upp på Medskogshögen, ’husberget’ i Rörbäcksnäs är ett säkert kort. Kort och brant men väl värt besväret. Leden börjar nedanför berget längs vägen mot Kroksätra och Elverum. Det går att parkera på flera ställen i närheten och en skylt visar var stigen börjar. Stigningen börjar omedelbart och man tar sig snabbt uppför längs den lättgångna stigen genom högrest tallskog. Bitvis är det ganska brant men det är öppet mellan träden. Vid soligt väder blir det riktigt vackert när solen skiner bland träden. När man kommer högre upp blir stigningen brantare. Utsikten skyms fortfarande av alla träd men man kan se hur stigen vindlar sig neråt. En sista knix och man kommer upp på topplatån som är skogsbeklädd. Ett vindfälle ligger över stigen precis innan högsta punkten men man har sågat bort det värsta så passagen är lätt.

Ett förslag är att fortsätta snett åt höger i sydvästlig riktning och fram till stupkanten som dyker upp plötsligt. Här kan man bokstavligen sitta och dingla med benen på kanten medan man njuter av utsikten. Till vänster kan man se hur en skogsbilväg letar sig genom besparingsskogen upp mot Ettertäkthögarna och rakt fram ser man vägen mot Kroksätra med Aspberget och Risberget i fonden. Den sjö som man anar snett till höger är Stora Dysjön där man kan fiska både abborre och gädda. Fortsätter man till den andra kanten är utsikten kanske ännu bättre men det gäller att hitta någon av de utmärkta utsiktsplatserna mellan träden. Utsikten över Rörbäcksnäs och vidare mot Hundfjället och Granfjällsstöten är enorm. Ljudet från någon enstaka bil på vägen mot Torgås eller skallet från en hund bryter då och då tystnaden. Kikar man noga kan man även urskilja Lilla Mobergets fäbodar i fjärran.

När man sett sig mätt på utsikten tar man sig tillbaka till stigen igen som enkelt för oss samma väg ner. Om vi vill och orkar kan man som bonus korsa vägen och följa stigen på motsatta sidan fram till Medskogstjärn som ligger ett par hundra meter bort. Även detta är ett bra fiskevatten där man kan fånga både regnbåge och abborre.

Klövjestigen

Klövjestigen är en fäbodstig som är 36 km lång mellan Hammarsbyn och Rörbäcksnäs över fäboden Kinnvallsjösätra. Till fäboden är det 18 km från vardera håll. Varje sommar anordnas en marsch längst stigen, deltagarna startar i Hammarsbyn och i Rörbäcksnäs och möts vid fäboden.

Rörbäcksnäs Natur- och kulturled

Natur- och kulturleden sträcker sig längs med Siktån i byn.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.